Moștenirea noastră

Bazinul din Ciuc

Depresiunea Ciucului este ideală pentru fabricarea berii. Plăcile tectonice și vulcanice specifice care se regăsesc aici eliberează o apă de izvor limpede și cristalină, care este esențială pentru calitatea și gustul berii artizanale ”Csíki Sör”, produsă exclusiv din apă, malț și hamei.  

Un alt factor care a contribuit la dezvoltarea timpurie a producției de bere a fost faptul că, climatul cețos și înghețat de aici nu este propice cultivării strugurilor sau a altor fructe (de exemplu: prune, piersici), astfel încât locuitorii din Ciuc au rămas cu berea în locul vinului și al țuicii. Cu toate acestea, vremea rece a avut și o parte bună: de la începutul toamnei până la sfârșitul primăverii, pe râul Olt era gheață, care este esențială pentru o fermentare și o depozitare corespunzătoare.

Apogeul și declinul distileriei din Sânsimion. Primii 50 de ani (1942 - 1992): lumea maghiară, după care ”a bubuit” socialismul.

Pietrele de temelie au fost puse într-o zonă mlăștinoasă, în apropierea imediată a căii ferate. Distileria și fabrica de amidon au fost construite în 1942 de către sediul central al Federației Cooperativelor Economice și de Credit din Cluj-Napoca. A venit războiul, iar în toamna anului 1944 fabrica a fost demontată de trupele în retragere. În 1945 a fost închiriată de o societate pe acțiuni din București și pusă în funcțiune sub denumirea AMILEMN, producând amidon, dextrină și lăzi. Fabrica a fost naționalizată în 1948. Ulterior, la activitățile sale s-a adăugat și producția de băuturi spirtoase.

După aceasta a urmat aproape o jumătate de secol de comunism, după care, în 1991, compania a fost transformată în Societate Comercială pe Acțiuni, cu fonduri de stat.

Această fabrică a fost cumpărată în 2013 de către Lixid Project SRL, în stare destul de deplorabilă. În timpul renovării, clădirile au fost demolate , rămânând în unele cazuri numai pereții, alteori nici aceștia.

Legenda a fost reînviată cu succes

Până în toamna anului 2014, cu multă muncă, cu ajutorul unuia dintre cei mai remarcabil maiștrii de bere din Bazinul Carpatic, respectiv cu ajutorul Universității Maghiare de Științe din Transilvania, legenda a fost reînviată cu succes, iar pe ruinele acestei fabrici a fost înființată Manufactura Csíki Sör, deja bine cunoscută și vizitată în momentul de față.

Cererea pentru acest produs este atât de mare, încât în 2016 berea Csíki Sör a deschis a doua fabrică de bere artizanală, cvadruplându-și astfel capacitatea. Principiile de bază de la noua fabrică rămân aceleași: respectarea tradiției, utilizarea strictă numai a apei, a malțului și a hameiului, fără substanțe chimice și proceduri moderne, respectiv calitate înainte de toate.

Noua și moderna instalație de fierbere a berii din fabrică,  spațiul de fermentare și impozanta linie de umplere sunt toate fascinante și pot fi văzute și fotografiate de pe coridorul construit pentru vizitatori. Skybarul de la capătul coridorului îi așteaptă pe iubitorii de bere cu atmosfera sa incomparabilă.

În același an (2016) a fost lansată Csíki Sör Magyarország SRL. pentru a construi și opera propria rețea de distribuție în Ungaria. În 2017, a fost introdus un serviciu gratuit de livrare la domiciliu pe întreg teritoriul Ungariei, care, luându-ne după numărului de comenzi, a fost bine primit de consumatori.

Retrospectivă

Coș de cumpărături
Scroll to Top
Bine ați venit!

Vă rugăm să confirmați că ați împlinit 18 ani